27 Ægte fibromyalgi-symptomer, der ikke bare er i dit hoved

Danish

Dør: Lily James

Fibromyalgi er et udbredt kronisk smertsyndrom, der hovedsageligt rammer kvinder fra 20 til 50 år gamle. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal Disneys estimerer, at fem millioner mennesker i USA lider af fibromyalgi. Selvom den er så udbredt, er årsagen til fibromyalgi stadig uklar, og fibromyalgi-symptomer kan være lige så varierede og komplekse.

En liste over fibromyalgi-symptomer

Fibromyalgi diagnosticeres som et syndrom – en samling af tegn, symptomer og medicinske problemer – ikke kun ved en markør. De tre symptomer på fibromyalgi, der mest direkte peger på en diagnose, er:

 • Udbredt smerte på begge sider af kroppen og over og under taljen
 • Træthed
 • Kognitive problemer

Fibromyalgi er imidlertid et komplekst kronisk smertsyndrom, der påvirker ethvert aspekt af en persons liv. Dette indlæg vil gå nærmere ind på alle disse fibromyalgi-symptomer samt specifikke fibromyalgi-symptomer hos kvinder. En komplet liste over fibromyalgi-symptomer varierer fra patient til patient, men den kan omfatte et hvilket som helst af følgende 27 fibromyalgi-symptomer:

 • Udbredt muskelsmerter
 • Muskelsammentrækninger
 • ømhed
 • Hovedpine eller migræne
 • Rebound smerter
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Kvalme
 • Forstoppelse
 • Overskydende gas
 • Diarré
 • Smertefuldt blære syndrom
 • Øget følsomhed over for smerter
 • Stifter af nåle og nåle
 • Øget generel følsomhed over for kulde og berøring
 • glemsomhed
 • Manglende evne til at koncentrere sig eller “fibro tåge”
 • Problemer med balance og koordinering
 • Træthed
 • Depression
 • Nervøsitet
 • Angst
 • Følelsesmæssig følsomhed
 • Øget stressrespons
 • Søvnproblemer
 • Fælles stivhed
 • Menstruationssmerter eller ændringer
 • Øget risiko for andre helbredstilstande

At kende disse symptomer, og hvis de påvirker dig, kan hjælpe dig, når det kommer til diagnose. Det tager år for den gennemsnitlige person at blive diagnosticeret. Dette skyldes, at symptomerne på fibromyalgi overlapper hinanden med mange andre lidelser. Den følgende video giver nogle flere oplysninger om dette smertesyndrom.

Advertisement

Smertesymptomer

Smerter er et af de mest almindelige symptomer på fibromyalgi, og det er en påkrævet del af enhver diagnose. Som EverydayHealth forklarer:

”Fibromyalgi-symptomer kan variere i intensitet og kan forbedre eller forværres med tiden. Faktorer som stress, ændringer i vejret, for meget eller for lidt træning og for meget eller for lidt hvile kan påvirke sværhedsgraden af ​​dine symptomer. ”

Det betyder, at en aktivitet, der skader dig en dag, kan være okay den næste, og omvendt. Stadig, her er hvordan fibromyalgi smerte symptomer kan påvirke dit liv.

1. Udbredt muskelsmerter

Det symptom, som fibromyalgi er kendt for, er bestemt kroniske smerter i hele kroppen. Især skal smerten forekomme på begge sider af din krop såvel som over og under taljen for at blive diagnosticeret som fibromyalgi. Smerten kan flytte til enhver anden del af din krop, og smertens intensitet kan variere. Fibromyalgi har også en tendens til at vokse og falde, så smerter kan variere på en given dag og endda samme dag.

National Fibromyalgi og Chronic Pain Association rapporterer, at følgende kan påvirke alle smerteniveauer:

Advertisement
 • Koldt / fugtigt vejr
 • Ikke-genoprettende søvn
 • Fysisk og mental træthed
 • Overdreven fysisk aktivitet
 • Fysisk inaktivitet
 • Angst
 • spanning

De fleste patienter beskriver smerten som en stiv eller smertefuld start i specifikke områder. Fibromyalgi har en tendens til at starte i nakken og skuldrene og strække sig derfra til resten af ​​kroppen. Det er også almindeligt, at smerter føles som om de kommer fra leddene, selvom betændelse eller hævelse ikke er til stede. Ubudspunkter er også almindelige og producerer generelt en skarp smerte, når der anvendes tryk.

For at blive diagnosticeret som en kronisk tilstand skal denne smerte være til stede i mindst tre måneder og være uopklaret eller tilbagevendende.

2. Spierspasmen

Muskelspasmer kan være et smertefuldt fibrosymptom, eller de kan simpelthen være en irritation, da musklerne klamrer sig fast og opløses på egen hånd. Dette kan forstyrre søvn og daglig aktivitet.

3. Hovedpine eller migræne

Hovedpine er et almindeligt symptom på fibromyalgi. Nogle patienter oplever endda ekstreme migrætsmerter. Det intense pres eller bankende af disse migræne kan strække sig længere ned i kroppen ind i nakken, skuldrene og øvre del af ryggen. Disse hovedpine er ofte forårsaget af miljøfaktorer som:

 • Skarpt lys
 • Høje lyde
 • Kraftfulde dufte

Denne hovedpine kan vare i dage og kan være alvorlig nok til at forstyrre søvnen.

Advertisement

4. Rebound smerter

Når fibromyalgi-patienter er smertefri, kan deres første instinkt være at hoppe op og få tingene gjort. De kan rengøre deres hus, møde venner til frokost og gå på en eftermiddagsvandring med deres børn. Selvom dette alle er vidunderlige ting, kan resultatet af denne øgede aktivitet være endnu værre smerter senere den nat eller den næste dag.

5. Ømhed

Læger diagnosticerer fibromyalgi gennem 18 ømme punkter på kroppen. Dette er symmetriske punkter både over og under taljen. Mennesker med fibromyalgi kan opleve øget følsomhed i disse områder, når en opblussen er nært forestående, eller de kan næsten altid føle disse ømme punkter.

Gastrointestinal fibromyalgiesymptomen

Mange fibromyalgi-patienter lider også af mave-tarmproblemer.

Irritabelt tarmsyndrom

Fibromyalgi og irritabel tarm-syndrom er tæt forbundet, da smerter og stivhed ofte er problemer under begge tilstande. Det er ganske almindeligt, at nogen har begge disse forhold på samme tid. IBS er en anden kronisk smertetilstand, der kan føre til:

 • Diarré
 • Alvorlige mavesmerter
 • kramper
 • Oppustet følelse

7. Kvalme

Smerter kan være så alvorlige, at en fibromyalgi-patient bliver syg af maven. Dette kan forårsage en ændring i kosten, der kan føre til andre symptomer.

Advertisement

8. Forstoppelse

Nogle mennesker med IBS oplever forstoppelse som deres primære manifestation af dette syndrom.

9. Overdreven gas

Overskydende gas kan være et symptom på IBS, eller det kan forekomme som et resultat af ændringer i kosten på grund af kvalme eller andre årsager.

10. Diarré

For de fibromyalgipatienter, der også oplever IBS, hvis de ikke lider af forstoppelse eller overdreven gas, kan de opleve, at deres primære symptom på fibromyalgi er diarré.

11. Smertefuldt blære syndrom 

Mayo Clinic rapporterer, at fibro ofte er forbundet med andre tilstande, såsom interstitial cystitis eller smertefuldt blære syndrom.

Sensoriske fibromyalgi-symptomer

En af de underligste virkninger af fibromyalgi er forstyrrelse af en patients følsomhed over for smerter, forkølelse, berøring eller endda sensoriske påvirkninger såsom lugt.

Advertisement

12. Øget følsomhed over for smerter

De mennesker med kroniske smertebetingelser oplever ændringer i deres hjerne, der gør deres kroppe mere følsomme over for smerter over tid. Dette er et almindeligt symptom på fibromyalgi.

13. Stifter og nåle

Enhver involvering af nerverne kan forårsage en prikkende fornemmelse i hænder og fødder, ofte benævnt “stifter og nåle”. SpineHealth bemærker, at:

Cirka 25 {7e42071b14ee2e8f2fc2ef24c20bb0ab305ccdb09066d1e679a9e59b9a43d223} af fibromyalgi-patienter rapporterer ‘dårlig cirkulation’ eller følelsesløshed og prikken, som ikke er i et radikalt mønster og normalt involverer arme og hænder. En fysisk undersøgelse afslører imidlertid normal muskelstyrke og sensorisk test uden nogen inflammatoriske eller arthritiske egenskaber. ”

14. Øget generel følsomhed 

Ud over den øgede følsomhed over for smerter (som fortjener sit eget fokus) rapporterer mange fibromyalgi-patienter også øget følsomhed over for:

 • at røre
 • lugter
 • Høje lyde
 • Skarpt lys
 • lægemidler
 • Visse fødevarer

Fibromyalgi-patienter er undertiden så følsomme overalt i deres krop, at selv den mindste berøring kan få dem til at tilbagesøge sig fra overraskelse eller smerter. Nerveenderne er hyperbevidste og følsomme over for selv den mindste stimulering fra sømme og etiketter i tøj.

Advertisement

Men på grund af en øget følsomhed for forkølelse, kan fibromyalgi-patienter nå frem til en trøje på de mest solrige dage.

Kognitive fibromyalgi-symptomer

Diagnosen fibromyalgi har tendens til at fokusere mere på de fysiske symptomer, såsom smerter og træthed. Dette giver mening, da dette er de letteste indikatorer til at identificere og måle. Der er dog en række mentale og kognitive fibromyalgi-symptomer, der opstår ved denne tilstand, som også kan have en stor indflydelse på livskvaliteten.

15. Glemsomhed

Fibromyalgi-patienter kan måske finde sig i at glemme hverdagens ting, fra hvor de mistede deres nøgler til hvad de skulle få i butikken. Hukommelsestab og fald i verbal flyt er især alvorlige fibromyalgi-symptomer. Selvom hukommelsestab er almindeligt, når personen bliver ældre, viste en undersøgelse af kognitiv funktion hos fibromyalgiepatienter, at personer med fibromyalgi havde den kognitive evne og hukommelse hos nogen 20 år gammel.

16. Manglende evne til at koncentrere sig eller “fibro tåge” 

Det mest almindelige symptom på mental fibromyalgi er det, der er kendt som fibrotåge eller hjernetåge. Dette inkluderer mange forskellige kognitive problemer, såsom:

 • Let at blive forvirret
 • Mangel på motivation
 • Føler sig “sløret” eller “uklar”
 • Problemer med at fokusere i længere perioder
 • Ikke at være i stand til at fokusere eller være opmærksom

Denne fibro tåge er normalt forårsaget af overdreven stimulering, høj stress, mangel på søvn og nogle medicin. Denne tåge kan føles som om du tager kold medicin. For mange patienter er dette en af ​​de mest frustrerende daglige fibrosymptomer.

Advertisement

17. Problemer med balance og koordinering 

Mange med fibromyalgi rapporterer også at have problemer med at afbalancere lodret eller opretholde grundlæggende koordination. Dette kan bestemt skyldes træthed, men det er også et separat symptom på dette syndrom.

18. Træthed

Mellem manglen på søvn, der ofte er et symptom på fibromyalgi og mængden af ​​anstrengelse, selv den mindste opgave, der kræves under en opblussen, kan fibro-patienter være dybt trætte. Mange mennesker med fibromyalgi oplever søvnforstyrrelser. Selve konstant smerte kan være udmattende. De, der lider af fibro, har en tendens til at rapportere at have problemer med at få en god nattesøvn og føle sig trætte, når de vågner op. Udmattelse er så synonymt med fibro, at nogle eksperter mener, at uden søvnforstyrrelse og kronisk træthed kan det ikke betragtes som et sandt tilfælde af fibro.

Fibro-patienter har en måde at beskrive dette på. De kalder sig selv ‘skeer’ og sammenligner den mængde energi de har hver dag med hensyn til antallet af skeer, de har. Hvis en fibromyalgi-patient har ti skeer om dagen og de bliver otte klar til brug, ved de at tilpasse sig resten af ​​dagen.

Humørforstyrrelser relateret til fibromyalgi

Hvis du har fibromyalgi, er du også mere tilbøjelig til at have humørforstyrrelser.

19. Depression

Som med alle patienter med kronisk smerte har fibro-patienter en øget risiko for at udvikle depression som et direkte resultat af deres tilstand. Forskning har vist, at de, der er diagnosticeret med fibro, er tre gange mere tilbøjelige til at have depression end dem uden fibro. Depression er et af de vigtigste symptomer, der skal bestemmes tidligt, fordi det kan være vanskeligt at identificere sig selv. Det kan også føre til andre negative effekter, der kan forværre andre fibrosymptomer, såsom:

Advertisement
 • Tab af interesse i aktiviteter
 • Nedsat energi
 • Vedvarende tristhed eller angst

I mere avancerede tilfælde kan dette føre til følelser af værdiløshed og tanker om død. Dette kan forværres af deres manglende evne til at deltage i terapi regelmæssigt. Når depression desuden er morbid med en kronisk smertetilstand, forbedres tilstanden generelt ikke, medmindre depressionen også behandles.

20. Nervøsitet

Når fibromyalgi-patienter har det godt, kan de være næsten feber i deres ønske om at gøre ting. Uanset om det leger med deres børn eller udfører husarbejdet uden at skade, kan det resultere i rebound-smerter senere.

21. Angst

Venter på den næste smertefulde opblussen kan resultere i en konstant lav brum af frygt. Hos nogle patienter kan denne frygt udvikle sig til en frygt for at forlade huset, i tilfælde af at en opblussen skulle starte. Dette kan også manifestere sig som et panikanfald, hvis fibrosymptomer pludselig dukker op, langt væk hjemmefra.

22. Følelsesmæssig følsomhed

Som nogen kunne forvente kan det at have en kronisk smerteproblem få personen til at føle sig irritabel og øjeblikkelig. Det er dog mere end det for fibro patienter.

Mange patienter har rapporteret, at deres følelsesmæssige reaktioner er meget stærkere, og at de har mindre kontrol over, hvordan de udtrykker dem. Irritabilitet er en af ​​de mest almindelige manifestationer af dette, og denne følsomhed kan i høj grad øges med manglende søvn. Denne følsomhed gælder både for negative og positive følelser.

Advertisement

Humørsvingninger kan også have en stor indflydelse på fibropatienternes daglige liv. Mange mennesker, der er diagnosticeret med fibromyalgi, kan gå fra glade til vrede på et minut eller mindre. Meget ofte er de pludselige humørsvingninger uforklarlige, og det er derfor, det kan have en så ødelæggende virkning på det professionelle og personlige liv.

23. Mere stress

Stresset ved smertefulde fibromyalgiopblussinger kan forårsage, at patienter oplever symptomer på posttraumatisk lidelse, såsom en manglende evne til at slappe af og hypervigilans. Dette høje niveau af konstant stress kan føre til andre helbredsproblemer.

Andre fibromyalgi-symptomer

Der er andre fibromyalgi-symptomer, der er relateret til, men passer ikke direkte ind i nogen af ​​de andre kategorier. De inkluderer følgende.

24. Søvnforstyrrelser

Patienter med kronisk smerte oplever ofte søvnforstyrrelser, og fibropatienter er ikke forskellige. Smerter kan gøre det svært at blive behagelig nok til at falde i søvn, og den mindste bevægelse kan forårsage smerter for at vække dem.

OnHealth rapporterer, at:

Advertisement

”Normalt er der forskellige niveauer af søvn, og det at få nok af de dybere niveauer af søvn kan være endnu vigtigere end de samlede søvn timer. Fibromyalgi-patienter har ikke den dybe, genoprettende søvnniveau, der kaldes ikke-hurtig øjebevægelse (NREM). Som et resultat vågner patienter med fibromyalgi ofte om morgenen uden at føle sig helt udhvile, selvom de ser ud til at have haft nok timers søvn. ”

25. Fælles stivhed

Fælles stivhed, især om morgenen, kan være et almindeligt symptom på fibro. Men det er et dobbeltkantet sværd: jo mere en patient bevæger sig, desto mindre stiv bliver han, men smerter gør bevægelsen ofte meget vanskelig.

26. Periodesmerter eller ændringer

Kvinder kan opleve mere smerter i løbet af deres menstruationscyklus, inklusive kramper og lændesmerter. De kan også opleve uregelmæssige menstruationscyklusser eller ændringer i deres cyklus i varighed og tyngde. Healthline rapporterer, at:

”I en rapport fra National Fibro Association har kvinder med denne tilstand mere smertefulde perioder end normalt. Undertiden svinger smerterne med deres menstruationscyklus. De fleste kvinder med fibromyalgi er også mellem 40 og 55 år. Forskning antyder, at fibromyalgi-symptomer kan føles værre hos kvinder, der er postmenopausale eller oplever overgangsalderen. ”

27. Øget risiko for andre helbredsproblemer

Selvom det ikke er et direkte symptom på fibromyalgi-symptomer, kan det i høj grad påvirke en persons evne til at deltage i deres normale rutiner og aktiviteter. Hvis disse inkluderer en regelmæssig træningsrutine, der ikke længere er regelmæssig eller så kraftig, kan en fibropatient finde sig selv med et højere kropsmasseindeks. Dette kan føre til andre sundhedsmæssige problemer, såsom diabetes og hjerte-kar-sygdom. Mesothelioma advokatfirma

Advertisement

MedicineNet rapporterer også, at “Fibromyalgi kan udvikle sig på egen hånd, men folk med visse andre sygdomme, såsom reumatoid arthritis, lupus og andre typer arthritis, er mere tilbøjelige til at have det.”

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *